- Mikä on avustaja?
Pääosin avustaja on henkilö, jonka tehtävänä on olla taustalla, esimerkiksi vain oleilla, syödä, juoda tai vain kulkea taustalla kun näyttelijät näyttelevät kameralle, kuitenkin ohjaajan tai apulaisohjaajan ohjeiden mukaan.
- Miksi weppisivulla on avustajien kuvia?
Erilaisiin TV-, ja printtimainoksiin haetaan koko ajan uusia kasvoja. Samoin useimmat elokuvat ja TV-ohjelmat kaipaavat tietoa uusista henkilöistä ja myöskin heidän kuviaan. Saat käyttää ja lähettää omia kuviasi hakiessasi johonkin avustajatehtävään tai mainokseen.
- Voiko tällaiselle eläkeläiselle olla käyttöä?
Erittäin hyvin. Eläkeläinen on oikein sopiva monenlaiseen keikkaan. Yleensä taustalle tarvitaan joku ja useimmiten juuri eläkeläisellä on aikaa. Muita hyviä on työttömät, vuorotyötä tekevät jotka voivat tehdä päivällä keikkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi vartijat ym. Ylipäätään kaikki, jotka voi lähteä keikalle, on hyviä.
- Paljonko avustaja saa palkkaa?
Avustajan saamat palkat ja palkkiot vaihtelevat suuresti. Jotkut tuotantoyhtiöt saattavat antaa elokuvalipun tai lahjakortin ruokakauppaan. Jotkut maksavat esim. muutaman euron tuntipalkan tai jopa 10 euroa tunti eli muutamasta kympistä ylöspäin per keikka. On ollut keikkoja, joista avustaja on päässyt laskuttamaan jonkun firmansa kautta 2 tunnin keikasta lähes 300 euroa alveineen. Niitä on harvemmin. Mitään takeita ei ole.
On ollut myös tapauksia, että joku on tehnyt jonkinlaista lyhytelokuvaa, jota on esitetty jossain filmijuhlilla ja palkkaa ei ole maksettu. Usein tärkeintä on kokemus, jota kuvauksista saa ja joku eilispäivän kokeilija saattaa huomenna muistaa jonkun naaman, jota haluaa käyttää jossain. Myös toiset avustajat ovat hyvin mielenkiintoisia ja useimmiten heidän kanssaan on mukava jutella kokemuksista. Muista kuitenkin, ettet vertaile hirveästi kokemuksiasi juuri silloin, kun olet kuvauksissa. Ne keskustelut sopivat enemmän sitten johonkin toiseen kahvipöytään.
- Montako avustajaa keikalle yleensä tarvitaan?
Keikalle voidaan tarvita vaikka vain 1-3 tai sitten pitää keksiä jäähallin verran porukkaa tai sitten sen verran, mitä yhteen kirkkoon saadaan mahtumaan.
- Onko keikoilla mitään taukotiloja?
Jokaisella keikalla on ollut jonkinlainen taukotila. Joissain tapauksissa on keikalle järjestetty joku meikkibussi catering-vaunu perässään. Niissä on yleensä voinut oleskella.
- Voiko joku yhtiö jättää maksamatta palkkaa?
Tiedetään tapauksia, jossa jonkun elokuvan ympärille on perustettu tuotantoyhtiö, joka menee konkurssiin heti, kun ohjaaja on sanonut "Kiitos". Niitä on sitten käsitelty jopa oikeudessa. Tällaiset henkilöt ja yhtiöt ovat yleensä etukäteen tiedossa.
- Minkälaisia tehtäviä voi olla?
Avustajana voi varautua aivan kaikkeen. Voi olla hyviä keikkoja, jossa syötetään ja juotetaan (limpparia, mehua tms) ja kuvataan joku kohtaus. Voi olla pitkiä odotuksia yksinään jossain kylmässä ja vetisessä paikassa. Useimmiten kuvausyhtiö järjestää jonkun odotuspaikan.
- Onko etua, jos on esiintynyt jossain "talossa, jonne on ollut suljettuna monta kuukautta"?
Voi olla. Riippuu siitä, millainen persoona olet ja mitä olet suustasi päästänyt. Voi olla, että sinulle löytyy ihailijoita. Pääasia on, että ohjaaja pitää persoonastasi.
- Voiko jostain kykyjenetsintäkilpailusta olla hyötyä, vaikka ei pääsisi finaaliin?
Uskoaksemme kyllä. Kaikki mainos on hyvästä. Jos olet osallistunut johonkin laulukilpailuun tai vaikka Superkyvykäs-ohjelmaan, niin varmaan ohjaaja saattaa muistaa sinut. Jos ollut asiallinen ja olet tehnyt parhaasi, niin saattaa olla, että hän käskee Casting-järjestelijää Googlaamaan tietosi esiin. Voihan myös olla, että joku mainostaja tai vaikka Rymättyläjärven tanssilavan järjestelijä keksii soittaa Sinulle ja pyytää esiintymään.
- Mikä on parasta avustajan työssä?
Kokemus. Siinä kokee juuri sitä, mitä näkee televisiosta tai elokuvateatterissa ja jota ei tule ajatelleeksi. Toinen on myös hauskuus. Vielä ei ole tullut eteen yhtään ryppyotsaista ohjaajaa. Kaikilla on ollut huumorintajua.
- Mikä on jännintä avustajan työssä?
Joku voisi sanoa, että saa tavata jonkun suuren tähden, mutta uskoaksemme jännin paikka on siinä, kun tiedät milloin näet sen oman osuutesi televisiossa ensimmäisen kerran.
- Tarjoaako tuotantoyhtiöt mitään ruokaa tms?
Useimmiten. Joskus on saattanut joku yhtiö todeta, "Omat eväät mukaan" ja ovat maksaneet sitten reilummin korvausta.
Yleensä yhtiöt järjestävät kuvauspaikalle jonkin catering-yrityksen tai henkilön, joka huolehtii muonituksesta. On erittäin kallista pitää ruokatunti, jossa ensin poistetaan maski ja mennään jonnekin syömään ja tullaan vaihtelevasti takaisin. Siksi oma muonitus tulee halvemmaksi. On myös ikävä, jos näyttelijä pyörtyy kesken kaiken ja kalliit kuvaukset joudutaan siirtämään sen takia, että avustaja ei ole saanut ruokaa ja verensokeri laski. Hyvin usein kuvauksissa on tarjolla myös nameja. Muista kuitenkin pitää näppisi irti kaikesta, ennenkuin joku sanoo, että saa ottaa, sillä jotkut syötävät on saatettu tarkoittaa kuvattaviksi. Tosin sitten on eräs hyvin tunnettu yhtiö, joka ei järjestä kunnon ruokailua kuin omille työntekijöilleen ja muut saavat tyytyä itsetekemiinsä voileipiin.
- Millaisia tuotekuvaukset voivat pahimmillaan olla?
On nähty sellaistakin, että mainoskuvauksissa on tarjottu esiintyjille on tarjottu "parasta ennen" nähnyttä tuotetta. Silloin pitää vain miettiä itse, että mitä sanoo.
- Miten avustajan pitää varautua keikkaan?
"Varaudu kaikkeen". Parhaimmassa tapauksessa kannattaa olla toinen vaatekerta mukana. Joskus puvustaja tai apulaisohjaaja osaa varoittaa etukäteen. Muista ottaa sateenvarjo mukaan.
- Pitääkö ottaa ruokaa tai juomaa mukaan?
Kannattaa olla mukana joku vesipullo, josta voi hörppiä, jos tuotantoyhtiö ei pysty tarjoamaan mitään tai tauko on vasta tunnin parin päästä. Myös kannattaa olla jotain syötävää mukana, kuten välipalakeksejä tms aivan kaiken varulta. Mutta muista, että syömisesi ja juomisesi ei ole pääasia, vaan työsi.
- Pitääkö allergiasta mainita?
Kyllä. Jos allergiasi on niin erikoinen, että saatat sairastut pienemmästäkin, niin mainitse apulaisohjaajalle tai Casting-järjestäjälle asiasta mielellään etukäteen. Esimerkki erikoisista allergioista on, että avustaja on ollut allerginen alkoholille ja hänen eteensä on tuotu I-olutta sisältävä tuoppi. Silloin avustajan on ollut pakko mainita asiasta. Siinä vaiheessa on ollut vaikea muuttua alkoholittomaksi olueksi ja ohjaaja haluaa, että avustajan nenän edessä on oluttuoppi. Valitettavasti ohjaaja vaati sen tuopin naaman eteen ja avustaja voi pahoin.
Jos olet menossa mainoskuvaukseen ja Sinulla on esim. laktoosi-intoleranssi tms. ja tiedät, että jonkin tietyn yhtiön tuotteet saattavat aiheuttaa ongelmia, sanoi purkin kylki mitä tahansa, niin silloin pitää asiasta mainita. Nimittäin tiedetään erittäin tarkkaan, että erään maitoa tuottavan yhtiön maito ja jäätelö *ei ole laktoositonta* vaikka purkin kyljessä lukee HYLA.
- Milloin avustaja saa palkkansa?
Se vaihtelee suuresti. Jotkut yhtiön maksavat heti suoraan kuvausten jälkeen ja jotkut maksavat myöhemmin, kun koko homma on purkissa. Kannattaa sopia etukäteen. Myös palkka ja palkkio kannattaa kysyä etukäteen, ettei tule yllätyksiä.
- Kannattaako elokuvalipun vuoksi lähteä?
Mieti itse. Voi olla, että saat mukavan kokemuksen ja paljon tuttuja tai voi olla, että olet monta tuntia jossain kylmässä ja hankalassa paikassa ja tuntipalkka on 0,50 - 1 € elokuvalipun hintaan nähden. Joskus voi olla, että niistä elokuvalippukeikoista saa tuntuman hommaan. Voi myöskin olla, että tulet hyvin juttuun jonkun ohjaajan kanssa ja myöhemmin hän saattaa soittaa.
- Minkälaista porukkaa muut avustajat ovat?
Pääosin mukavia ihmisiä. Jos tekee paljon keikkaa, niin väkisin tulee tuttuja kasvoja esille toisilla keikoilla. On mukava muistella "sitä keikkaa, joka tehtiin siellä".
- Voiko avustajilla olla rahakkaitakin keikkoja?
Voi niitäkin tulla, mutta takeita ei ole. Joskus saattaa jonkun yhtiön ohjaaja soittaa ja pyytää koekuvaukseen johonkin mainokseen. Hyvin usein ohjaajalla on hyvin suuri päätäntävalta. Vain mainosasiakas on suurempi päättäjä. Perässä tulee tuottaja, joka pitää kukkaronnyöreistä kiinni. Usein haetaan tietyn tyyppistä henkilöä johonkin mainokseen. Itse teimme yhden pienen tavallisen keikan, mutta ohjaaja piti meistä niin paljon, että ehdotti erääseen rahakkaaseen sivuosaan. Siitä rahasta viis, mutta sen osan tekeminen oli hauskaa.
- Paljonko mainoskeikoista voi ansaita?
Perusperiaate on, että raha-asioista ei jutella kuvausten ulkopuolella, mutta jos jotain mainosta kuvataan muutama tunti ja siitä saa esim. 400 euroa/h, niin keikka voi kannattaa. Kaikista kuvauksista ei makseta niin paljoa. Ja joskus voidaan maksaa enemmänkin. Kokemus sanelee. Pääosin saa tyytyä johonkin 5-10 euroa tunnilta.
- Pitääkö osata kieliä?
Kannattaa osata. Eräs mainosten tuotantoyhtiö käytti ainakin yhteen aikaan ruotsalaista ohjaaja, joka kertoi apulaisohjaajalle kaiken englanniksi tai ruotsiksi. On erittäin hyvä osata kaikkia kieliä ja itsensä kehittäminen on hyvästä tälläkin alalla. Lisäksi olemme olleet mukana projektissa, jossa oli ranskalainen, englantilainen, espanjalainen ja suomenruotsalainen näyttelijä, jotka puhuivat englantia. Liikenteenohjauksen komentokieli oli ruotsi. Onpa joskus oltu keikalla, jossa komentokieliä oli hindi, englanti ja erilaiset käsimerkit.
Eräissä kuvauksissa ohjaaja oli amerikkalainen ja esityskielet olivat englanti, ruotsi ja suomi, joten joitain keskusteluja nauhoitettiin siten, että sama asia piti kertoa suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Keikan jälkeen tuli enää mieleen, "Lycka till".
- Pitääkö osata tanssia?
Tanssitaito on hyvästä. Kaikki osaaminen on hyvästä. Jos osaat tanssia tai vaikka jodlata, niin kaikki on hyvästä. Jopa jos osaat skeitata, niin se on hyväksi. Jossakin elokuvassa tai tv-ohjelmassa saatetaan tarvita tanssijaa, skeittaajaa, pyöräilijää tai vaikka tulennielijää. Älä koskaan väheksy mitään osaamista, sillä avustajan hommissa se voi muuttua rahaksi. Jos osaat viheltää "Säkkijärven polkan" takaperin, niin voi olla, että senkin taidon taitamisesta olisi jotain hyötyä. Mitään taetta ei kylläkään ole. Kerran oli etu, että osasi kirjoittaa nopeasti koneella.
- Miten kuvauksiin pitää varautua?
- Ota selvää, että mitä kuvauksissa vaaditaan, niin vaatetus kuin muukin.
- Ota mahdolliset lääkkeet mukaan.
- Oli sää mikä tahansa, varaa vaikka villapöksyt mukaan, sillä kuvauksissa voi tulla kylmä.
- Varaudu siihen, ettei kuvaukset pääty silloin, kun on luvattu. Älä sovi treffejä heti perään.
- Hanki rannekello josta näet ajan. Usein kuvauspaikalla on totaalinen kännykän aukipitämiskielto (jopa äänettömänä pitäminen on kiellettyä). On ollut tapauksia, jossa apulaisohjaaja on kertonut, että se, jonka kännykkä soi sen jälkeen kun hiljaisuus on huudettu, joutuu tarjoamaan koko porukalle kaljat.
- Ota mukaan iloinen mieli
- Pitääkö avustajan käydä koekuvauksessa?
Jos ohjaaja katsoo, että "tuo on mielenkiintoinen siihen ja siihen mainokseen", niin silloin pitää. Kyseessä on eräänlainen työhaastattelu, jossa sinun pitää osata esittäytyä ja ohjaaja ei ole koekuvauksessa, eikä myöskään mainostaja. Kieltäytyäkin saa, mutta älä odota keikkaa, sillä ohjaajan pitää pystyä osoittamaan asiakkaalle sopiva tyyppi.
- Pitääkö verokirja olla mukana?
Kyllä. Nykyään monessa tapauksessa riittää, että se nähdään, mutta se kannattaa olla mukana, sillä kaikki hidastaa palkanmaksua. Kun saat verokirjan, mene lähimpään paikkaan, jossa saat siitä samantien monta kopiota. Säästyt monelta juoksulta ja harmilta. Joskus verottajalta saa myös useamman kopion verokirjasta.
Kannattaa varautua tekemällä valmiiksi kirje palkanlaskijalle, jossa mainitset:
- Nimesi
- Syntymäaikasi ja sosiaaliturvatunnuksesi
- Osoitteesi
- Puhelinnumerosi
- Sähköpostiosoitteesi
- Maininta, mikäli tarvitset Kelaa varten palkkalaskelman, johon tarvitset myös tuntimäärän, palkan bruttona ja nettona ja mikäli sinulla on kiire saada laskelma sähköisesti PDF:nä ja lisäksi kirjallisesti postitse. Lisäksi, että tarvitsetko verokirjan takaisin.
- Isällä on firma, voiko keikkoja laskuttaa?
Usein se käy. Muista kysyä etukäteen tuottajalta/roolittajalta. Jotkut antavat luvan laskuttaa saman kuin avustajat saisivat henkilöstökuluja + ALV.
- Saako avustajankeikoista työtodistusta?
Kyllä jokaisesta on tähän asti saanut, kun on osannut pyytää. Työttömän täytyy pyytää ja pyytää mainitsemaan, että montako tuntia on ollut.
- Mihin kellonaikaan kuvaukset yleensä on?
Voit varautua aivan kaikkeen. Joskus ei voida sulkea jotakuta paikkaa päiväsaikaan ja silloin yöaika on ainoa mahdollinen kuvausaika.
- Miten kulkeminen kuvauspaikoille on järjestetty?
Pääsääntöisesti avustaja järjestää sen itse. Kuitenkin jos kuvauspaikka on toisella paikkakunnalla, niin useimmiten kuvausyhtiö järjestää kuljetuksen. Jos saatat joutua lähtemään kuvauspaikalta semmoiseen aikaan, että yleiset kulkuneuvot eivät kulje, sovi asiasta etukäteen kuvausyhtiön kanssa. Jos kuitenkin tulet Rovaniemeltä Helsinkiin, niin älä odota, että tuotantoyhtiö hoitaa matkasi. Eri asia on, jos jatkatte Helsingistä kuvauspaikalle vaikka Porvooseen, niin sen matkan tuotantoyhtiö yleensä järjestää.
- Haittaako, jos on esiintynyt jossain mainoksessa?
Joskus voi haitata. Pääsääntö on, että kuvausyhtiölle mainitaan asiasta ja usein ohjaajat itsekin katsovat televisiota ja mainoksia, jos aika riittää. Kannattaa mainita, ettei tule yllätyksiä.
- Onko koskaan ollut ikäviä keikkoja?
Niitä saattaa joskus olla. Webmaster ei muista kuin yhden tapauksen, jossa ohjaaja oli harvinaisen kireällä tuulella, mutta muu porukka korvasi ohjaajan huonon tuulen.
- Milloin kuvaukset yleensä päättyy?
Kun ohjaaja huutaa viimeisen kerran "Kiitos".
|
|